Kostnader

Lån koster penger, som det ser fra det som er skrevet ovenfor. Det koster å få pengene, å ha pengene og noen ganger til og med å betale tilbake de siste kronene. Det er uvanlig å måtte betale for å nedbetale lånet, men noen krever dette.

Gebyrer

Bankene vil at du skal betale penger for at de tar i mot dine penger hver eneste måned. Når du betaler tilbake er det vanlig at de krever deg for administrasjonsgebyr. Det kan være 50-100 kroner hver måned.

I tillegg til dette er det ikke uvanlig at bankene krever et oppstartsgebyr. Dette gebyret tar de for å gi deg pengene, legge deg inn som kunde, osv. Får du 100.000 kroner i lån som vi snakket om over, er hovedstolen på 100.000. På grunn av oppstartsgebyret får du ikke 100.000 på konto, men du får kanskje 97.000 kroner. Banken tar 3000 kroner i oppstart fra deg før du får pengene. Men du må fortsatt betale tilbake 100.000 kroner. De får med andre ord renter på oppstartsgebyret også. Dette er litt ufint og vi ser godt at bankene gjør om denne strukturen og heller baker alt inn i prosentsatsen.